Praktijk voor Integratieve Psychotherapie, Hypnotherapie, Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), Counseling / Coaching en Supervisie

Prikkelbare Darm Syndroom Therapie voor volwassenen en kinderen v.a. 6 jaar

PDS is een veel voorkomende stoornis van het maagdarm kanaal. De belangrijkste symptomen zijn buikpijn en problemen met de stoelgang. Steeds meer, veelal jonge mensen hebben last van deze stoornis wat in verband gebracht kan worden met de stressvolle manier van leven in onze huidige maatschappij.

Er is een wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van hypnotherapie bij de behandeling van Prikkelbare Darm Syndroom (ook bekend als Spastisch Darm) in Engeland gedaan waarbij positieve effecten voor meer dan 75 % van de behandelde PDS cliŽnten zijn vastgesteld.

De PDS behandelingsmethode m.b.v. hypnotherapie is ontworpen in 1980 door dr. P.J. Whorwell Ė een bekende Engelse internist.

Ook in Nederland loopt op dit moment een onderzoek naar de effecten van hypnotherapie bij de behandeling van PDS. Sinds 1994 wordt deze methode met succes in Nederland toegepast onder de naam ďDarmmanagement bij PDSĒ. Het effectieve hulpmiddel hierbij is dat je in trance je maag-darmkanaal wel kunt beÔnvloeden, iets wat in bewuste toestand niet lukt omdat we onze darmen niet op een directe manier kunnen controleren.

Het darmmanagement programma bestaat uit een intakegesprek en gemiddeld 6 consulten van ťťn uur. Eerst wordt er gewerkt aan het opbouwen van je trance vaardigheden om de spanning en gevoeligheid van je dikke darm te verminderen. Ook leer je anders met stressvolle situaties om te gaan waardoor je dikke darm minder prikkels te verwerken krijgt. Je actieve betrokkenheid en deelname is tijdens het hele traject heel belangrijk. De gespecialiseerde PDS therapeut zal je helpen een gezonde relatie op te bouwen met je darmgebied.

De gespecialiseerde PDS therapeuten zijn aangesloten bij een landelijk netwerk genaamd ďDe samenwerkende PDS therapeutenĒ. Deze therapeuten hebben een gedegen opleiding hypnotherapie en daarnaast een aanvullende PDS specialisatie gevolgd waarbij enkele vooraanstaande internisten en professoren meegewerkt hebben als gastdocenten.

Voor behandeling van PDS klachten kom je in aanmerking wanneer:
- de symptomen er langer duren dan 3 maanden
- uw huisarts of specialist de diagnose PDS of daarop lijkende heeft gesteld (dit om organische afwijkingen aan de dikke darm uit te sluiten)

poppy

Wie de mens in zichzelf begrijpt, begrijpt alle mensen.
© 2023 Liliana Topalova - de Groot